Συγκέντρωση και μικροφωνική την Τετάρτη 29/6

ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ

Την παρασκευή 17 Ιουνίου, κάποιες ώρες πριν ξεκινήσει το ανακοινωμένο αυτοοργανωμένο live και drag show της αντισεξιστικής μας συνέλευσης στην πλατεία Όλγας, ήρθαμε αντιμέτωπες με την νέα κανονικότητα των δημόσιων χώρων. Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ και δυνάμεις των ΟΠΚΕ περικύκλωσαν την πλατεία. Η ώρα ήταν ακόμα 7, τα μαγαζιά γύρω ανοιχτά και η παιδική χαρά γεμάτη. Mας ανακοίνωσαν ότι η παρουσία μας στην πλατεία είναι παράνομη, κάτι που αποτέλεσε έναν παραπάνω λόγο όχι μόνο να παραμείνουμε, αλλά να γίνουμε όλο και περισσότερες. Παρόλο τον αποκλεισμό της πλατείας από τους μπάτσους, ο κόσμος δεν σταμάτησε να συγκεντρώνεται και να υπερασπίζεται το χώρο. Έπειτα από την πολύωρη δυναμική παρουσία μας οι μπάτσοι πήραν την απόφαση να μας διαλύσουν βίαια, κυνηγώντας τον κόσμο στα γύρω στενά.

Ταυτόχρονα, τα ΜΜΕ είχαν διαφορετική αφήγηση για τα γεγονότα. Συγκεκριμένα, απέκρυψαν σκοπίμως τον φεμινιστικό και κουιρ χαρακτήρα της εκδήλωσής μας, μην μπορώντας να σηκώσουν το πολιτικό κόστος του να φθαρεί το νέο “φεμινιστικό” προσωπείο κράτους και αστυνομίας. Διαστρέβλωσαν το ποια ήταν η διαχείριση του πλήθους από τους μπάτσους δηλαδή τις γκλοπιές, τις κλωτσιές και τις κρότου λάμψης, ρίχνοντας την ευθύνη για τα “επεισόδια” από τον δήμο και τους μπάτσους, πάνω σε όλες εμάς που ήμασταν εκεί. Άλλωστε, το εύφορο έδαφος για την δικαιολόγηση μίας τέτοιας επίθεσης είχε ήδη δημιουργηθεί από τα τοπικά μέσα της Πάτρας με τις ευλογίες διάφορων “φιλήσυχων και ευηπόληπτων” πολιτών.

Οι πολλαπλές επιθέσεις και η δυσφήμιση των δημόσιων χώρων δεν είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Ύστερα από δύο χρόνια καραντίνας και στέρησης κάθε ανοιχτού χώρου κοινωνικοποίησης, οι εικόνες των ΜΑΤ μέσα στις πλατείες τείνουν να κανονικοποιηθούν στα μάτια μας. Βλέπουμε όμως πως και σε περιόδoυς “επιστροφής στην κανονικότητα” η ύπαρξη μας στους δημόσιους χώρους χωρίς τις απαραίτητες άδειες αποτελεί πρόβλημα για κάποιους. Αποτελεί επίσης πρόβλημα που οι σχέσεις μας δεν αποφέρουν κέρδος για κάποιο μαγαζάτορα, που η εικόνα μας δεν συμβαδίζει με την αισθητική του έλληνα οικογενειάρχη, που επιχειρούμε να βρούμε συλλογικά λύσεις στα προβλήματα μας και που εν τέλει ό,τι οργανώνουμε το οργανώνουμε συλλογικά χωρίς καμία χορηγία και χωρίς τις πλάτες κανενός θεσμικού φορέα.

Η πλατεία Όλγας για εμάς αποτελεί έναν τέτοιο χώρο κοινωνικοποίησης με τους δικούς μας όρους. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις αδιαμεσολάβητες σχέσεις μας και να διεκδικήσουμε τους ελεύθερους χρόνους και χώρους μας. Απέναντι σε ένα αφήγημα που μιλάει για καθαρές πλατείες, εμείς θέλουμε πλατείες που να αράζουν μετανάστριες, γκέι, τρανς, λεσβίες, χρήστριες, αναρχικές και όλα τα αδέρφια μας που αποκαλούνται περιθώριο. Δεν μας προσβάλουν οι χαρακτηρισμοί αυτοί, όλες μαζί θα υπερασπιστούμε την πλατεία.

Απέναντι σε ένα κράτος που θέλει να ελέγχει την κάθε πτυχή της ζωής μας, θα είμαστε επικίνδυνες.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ
τεταρτη 29 ιουνιου ΣΤΙΣ 20:00